پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان

تاریخچه قانون پایانه های فروشگاهی

در اجراء اصل 123 قانون اساسی جمهوری اسلامی، قانون سامانه مودیان پایانه های فروشگاهی پس از تایید توسط شورای نگهبان در تاریخ1398/07/21 توسط مجلس شورای اسلامی تصویب در تاریخ 1398/08/11 جهت اجرا به دولت جمهوری اسلامی ایران ابلاغ گردید.

براساس ماده 3 قانون سامانه مودیان و پایانه فروشگاهی، سازمان امور مالیاتی موظف گردید طی 15 ماه از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون، سامانه مودیان مالیاتی و پایانه های فروشگاهی را راه اندازی و امکان ثبت نام و صدور صورتحساب الکترونیکی را از طریق این سامانه برای مودیان مالیاتی فراهم نماید.(تا اسفند 1400)

در اجراء تبصره 2 ماده 3 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، سه ماه پس از انقضاء مهلت مقرر مزبور، فقط صورتحساب های الکترونیکی که از طریق سامانه مودیان صادر شده باشد، از سوی سازمان امور مالیاتی معتبر شناخته شده و مبنای محاسبه اعتبار مالیاتی برای مودیان خواهد بود.(تا خرداد ماه 1401)

در این بخش قصد داریم صفر تا صد سامانه مودیان را معرفی کنیم.

دسترسی آسان به شناسه عمومی کالا و خدمات

 

 

اهداف قانونی پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان
شفاف سازی اطلاعات اقتصادی
هوشمند سازی نظام مالیاتی
تبادل اطلاعات بین مودیان و سازمان امور مالیاتی
کاهش هزینه های اجتماعی، عملیاتی و اجرایی
تکریم ارباب رجوع وافزایش رضایت مودیان مالیاتی
رصد کالا و خدمات از زمان تولید/واردات تا مصرف نهایی
رصد و کنترل قاچاق کالا، احتکار و تورم
افزایش درآمدهای مالیاتی از طریق جلوگیری از فرار مالیاتی
آموزش حقوق و دستمزد

 

 

ویدئوهای آموزش سامانه امور مودیان مالیاتی

تبیین قانون پایانه های فروشگاهی سامانه مودیان (chapter3-2)

تبیین قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان (chapter3-1)

 

تبیین قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان (chapter 2)

تبیین فانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان (chapter1)

تبیین فانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان (مقدمه)

شماره تماس ایده ماندگار: 02191013862

تعاریف سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی چیست

پایانه فروشگاهی

پایانه فروشگاهی چیست:

رایانه، دستگاه کارت خوان، درگاه پرداخت الکترونیکی، پایانه فروشگاهی یا هر وسیله دیگری(مانند موبایل)که امکان اتصال به شبکه الکترونیکی پرداخت رسمی کشور و سامانه مودیان را داشته و از قابلیت صدور صورتحساب الکترونیکی برخوردار باشد.

سامانه مودیان (2)

سامانه مودیان چیست:

سامانه ای است تحت مدیریت سازمان امور مالیاتی که در آن به مودی، کارپوشه ویژه ای اختصاص یافته وتبادل اطلاعات میان مودیان و سازمان منحصراَ از طریق آن کارپوشه انجام شده و صورتحساب الکترونیکی فروش از طریق این سامانه صادر میگردد.

حافظه مالیاتی

حافظه مالیاتی چیست:

حافظه مالیاتی سامانه مودیان، نوعی حافظه الکترونیکی است که برای ثبت و نگهداری اطلاعات مندرج در صورتحساب های الکترونیکی و انتقال آن به سامانه مودیان مورد استفاده قرار میگیرد.هر حافظه مالیاتی دارای شناسه یکتا بوده واین شناسه توسط سازمان امور مالیاتی به مودی اختصاص داده می شود.

صورتحساب الکترونیکی

صورتحساب الکترونیکی چیست:

صورتحسابی است دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی که اطلاعات مندرج درآن در حافظه مالیاتی فروشنده ذخیره میشود. مشخصات واقلام اطلاعاتی صورتحساب الکترونیکی متناسب با نوع کسب و کار توسط سازمان امور مالیاتی تعیین و اعلام میگردد.

اشخاص مشمول ثبت نام در سامانه مودیان

باستناد بند”ج” ماده 1 قانون سامانه پایانه های فروشگاهی و مودیان مالیاتی(اشخاص مشمول بند ج ماده 1 قانون پایانه های فروشگاهی)، کلیه صاحبان مشاغل اعم از صنفی و غیر صنفی و اشخاص حقوقی موضوع فصلهای چهارم و پنحم باب سوم ق.م.م. مصوب 1366/12/03 واصلاحیه ها و ملحقات بعدی آن، مشمول این قانون هستند.

شما میتوانید برای دریافت راهنمایی در رابطه با ثبت نام در سامانه پایانه های فروشگاهی با ما تماس بگیرید.

کدام مودیانی مشمول ثبت نام پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مالیاتی نمی باشند:
اشخاص حقیقی موضوع ماده 81 ق.م.م.:
اشخاص مشمول موضوع ماده 142ق.م.م.:
صاحبان مشاغل گروه سوم که کالا و خدمات معاف از مالیات ارزش افزوده عرضه و ارائه می کنند.

فهرست مودیانی که به دلیل ارائه و عرضه کالا و خدمات معاف از مالیات ارزش افزوده هستند و ماهیت آنها امکان عضویت در سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی را ندارد به پیشنهاد وزارت اقتصاد و دارایی و پس از تصویب هیات وزیران حداکثر تا دی ماه هر سال برای عملکرد سال بعد توسط سازمان امورمالیاتی اعلام میگردد.

سامانه مالیاتی مودیان
دسترسی آسان به شناسه عمومی کالا و خدمات

شرکت های معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی

اشخاص حقیقی مشمول سامانه مودیان دارای پروانه هستند که حسب ضوابط و دستورالعمل های ابلاغی سازمان امور مالیاتی، نسبت به ارائه مشاوره و آموزش های لازم به مودیان مالیاتی، نصب و پشتیبانی سامانه مودیان و پایانه فروشگاهی و تجهیزات مورد نیاز برای ارائه خدمات مالیاتی از قبیل صدور صورتحساب الکترونیکی و سایر امور غیر حاکمیتی با تشخیص سازمان امور مالیاتی همکاری می نمایند.

در صورت وجود هرگونه سؤال در رابطه با سامانه فروشگاهی مودیان مالیاتی، میتوانید با کارشناسان متخصص ما تماس بگیرید.

شرکت های معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی

گروه بندی و نوع فعالیت شرکت های معتمد

گروه اول: صدور صورتحساب های الکترونیکی و پشتیبانی از تجهیزات مرتبط با آن

گروه دوم: آموزش مودیان مالیاتی  و ارایه مشاوره های فنی مالیاتی و غیر مالیاتی

گروه سوم: آموزش مودیان مالیاتی  و ارایه مشاوره های فنی مالیاتی و غیر مالیاتی

دسترسی آسان به شناسه عمومی کالا و خدمات

تکالیف اشخاص مشمول
کلیه اشخاص مشمول مکلفند به ترتیبی که سازمان مقرر نموده، نسبت به ثبت نام سامانه مودیان و پایانه فروشگاهی اقدام نمایند.
خرده فروشان و واحدهای صنفی که مستقیماَ با مصرف کننده نهایی ارتباط دارند، علاوه برعضویت در سامانه مودیان، موظف به استفاده از پایانه فروشگاهی میباشند.
استفاده ازپایانه های فوشگاهی برای مودیانی که مستقیماَ با مصرف کننده نهایی در ارتباط نیستند، الزامی نیست.اما مودیان مزبور موضفند کلیه صورتحساب های خود را به ترتیبی که سازمان امور مالیاتی مقرر مینماید از طریق سامانه مالیاتی صادر نمایند.
هر ساله کارگروهی متشکل از نمایندگان سازمان امور مالیاتی، اتاق اصناف ایران، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در هراستان تشکیل میگردد. کارگروه مذکور موظف است هر ساله درخواست مودیانی که توانایی استفاده از پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان از نظر جسمی، منطقه جغرافیایی،زیر ساختها، امکانات سخت افزاری و نرم افزاری ندارند، را تهیه نمایند و شرکت های معتمد موظفند نسبت به آموزش،توانمند سازی، نصب و راه اندازی پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان برای این دسته از مودیان اقدام کنند.
در اینگونه موارد مسئولیت و جرایم عدم صدور صورتحسابهای الکترونیکی به عهده شرکتهای معتمد ارائه کننده خدمات مالی و مالیاتی میباشد. شایان ذکر است مسئولیت جرایم کتمان درآمد و فروش توسط مودی به عهده شرکتهای معتمد نخواهد بود.
مودیان مالیاتی مذکور مکلفند کارمزد (تعرفه) استفاده از خدمات شرکت های معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی را پرداخت نمایند.

در صورت وجود هرگونه سؤال در رابطه با سامانه پایانه فروشگاهی و مودیان مالیاتی، نحوه راه اندازی سامانه مودیان و قانون جدید سامانه مودیان مالیاتی میتوانید با متخصصان ما در موسسه خدمات مالی صام و یا پشتیبانی فنی سامانه مودیان تماس بگیرید.

اشخاص مشمول ثبت نام در سامانه مالیاتی
ویژگی های سامانه مالیاتی مودیان

ویژگی های سامانه فروشگاهی مودیان
سامانه مودیانی باید به گونه ای طراحی شود که امکان پاسخگویی به استعلام های الکترونیکی در خصوص اعتبار سنجی مودیان و اخذ و ارائه استعلام های لازم به دستگاه های اجرایی را از طریق بسترهای یکپارچه دولت را فراهم آورد.
همچنین سامانه مودیان باید قابلیت فراخوان و تبادل اطلاعات را از طریق مرکز ملی تبادلات اطلاعات را داشته باشد.
مودیان به وسیله پایانه فروشگاهی که دارای حافظه مالیاتی و مجهز به نرم افزارهای نرم افزاری وسخت افزاری است مبادرت به صدور صورتحساب مالیاتی از طریق سامانه مودیان فروشگاهی مینمایند.
اصل بر صحت اطلاعات ثبت شده مودی در سامانه مودیان میباشد،مگر خلاف آن اثبات شود.(اصل 37 قانون اساسی)
ماموران مالیاتی در مواردی که مودی از ثبت نام در سامانه امتناع کرده و یا به ترتیبی که اثبات شود که در ثبت اطلاعات خود در سامانه مالیاتی تخلف نموده، حق مراجعه به محل فعالیت مودی و مطالبه دفاتر، اسناد مدارک وی و رسیدگی به آن ها را ندارد.

شما میتوانید برای ثبت و مدیریت سامانه های فروشگاهی و پوز های بانکی و دریافت راهنمایی در رابطه با سامانه پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان از متخصصان موسسه ایده ماندگار (صام) بهره مند شوید.

فرآیند کلی ثبت معاملات و محاسبه مالیات بر ارزش افزوده
در پایان هر دوره سه ماهه، بدهی مالیات بر ارزش افزوده و اعتبار وی در طی دوره مطابق مقررات توسط سامانه مودیان محاسبه میگردد.
در مورد مودیانی که مستقیماَ با مصرف کننده نهایی ارتباط دارد، عملیات ثبت فروش و صدور صورتحساب الکترونیکی توسط پایانه فروشگاهی انجام میشود.
در صورتیکه خریدار مصرف کننده نهایی نبوده و خود عضو سامانه مودیان باشد، صوتحساب الکترونیکی صادر شده توسط فروشنده به صورت خودکار به کارپوشه وی منتقل و به عنوان اعتبار مودی منظور میگردد.
مودیان مکلفند ظرف مدت 30 روز از تاریخ صدورصورتحساب در کارپوشه مودیان نسبت به پذیرش و عدم پذیرش این صورتحسابها اقدام نمایند. عدم اظهارنظر به صورتحساب های در مدت 30 روز به منزله تایید صورتحساب مربوطه میباشد.
در صورتیکه مالیات ارزش افزوده فروش مودی بیشتر از مالیات خرید وی باشد(اعتبار مالیاتی)، مودی موظف است مابه التفاوت را به ترتیبی که سازمان مقرر نموده به حساب سازمان امور مالیاتی پرداخت نماید.
.متقابلا در صورتیکه مالیات ارزش افزوده فروش مودی، کمتر از مالیات خرید باشد، سازمان موظف است با رعایت ترتیبات قانونی مابه التفاوت را به مودی مسترد نماید.
در خصوص مودیانی که عضو سامانه مودیان نبوده یا بدون صدور صورتحساب اقدام به فروش می نماید، مودی قادرخریدهای خود را که فروشنده برای آنها صورتحساب الکترونیکی صادر نکرده، میباشد.
گمرک جمهوری اسلامی ایران موظف است امکان انتقال الکترونیکی و بر خط اطلاعات مالیات بر ارزش افزوده پرداخت شدهتوسط واردکنندگان را به سامانه مودیان از طریق مرکز تبادل اطلاعات فراهم نماید.
جمع صورتحساب های الکترونیکی صادره توسط هر مودی در هردوره مالیاتی نمیتواند بیش از سه برابر فروش اظهار شده وی در دوره مشابه سال قبل، که مالیات آن به سازمان امور مالیاتی پرداخت یا ترتیب پرداخت ان داده شده است.
برای واحدهای جدیدالتاسیس یا واحدهای فاقد سابقه مالیاتی، جمع صورتحسابهای الکترونیکی صادره در هر دوره نمیتواند بیشتر از سه برابر معافیت سالانه موضوع ماده 110 ق.م.م. باشد.
صدور صورتحسابهای الکترونیکی بیشتر از حد مجاز مقرر منوط به پرداخت مالیات ارزش افزوده متعلقه یا تعیین ترتیب پرداخت بدهی مالیات ارزش افزوده یا ارائه تضمین کافی خواهد بود.در غیر اینصورت به صورتحسابهای الکترونیکی صادر شده اعتبار مالیاتی تعلق نمیگیرد. موسسه خدمات مالی صام شمارا در مشاوره سامانه مودیان و ثبت نام پایانه فروشگاهی راهنمایی میکند.

فرایند ثبت نام در سامانه مالیاتی
دسترسی آسان به شناسه عمومی کالا و خدمات

وظایف و تکالیف مودیان مالیاتی

برای آشنایی و آگاهی صحیح مودیان مالیاتی و حقوق و تکالیف مودیان بخش مشاغل در ارائه اظهارنامه و تسریع در روند رسیدگی مالیاتی آنان برخی از نکات مهم آن بیان می‎ شود.
از آنجائیکه فصل چهارم قانون مالیات های مستقیم به بحث مالیات بردرآمد مشاغل و تکالیف و حقوق آنان اختصاص داده شده است که شامل (9) ماده و (11) تبصره می گردد که از نکات مهم راهنمای سامانه مودیان، تأکید قانون گذار مبنی بر استفاده از اسناد ومدارک مودیان و نیز بانک اطلاعات مالیاتی در تعیین درآمد مشمول مالیات است که به وضوح در مواد ( 95) و (97) قانون مالیاتها قابل مشاهده می باشد.
از جمله مهمترین تکالیف مورد اشاره را می توان در مفاد ماده 95 قانون مالیات های مستقیم دید. در این ماده تصریح شده است:صاحبان مشاغل موضوع این فصل موظفند دفاتر و یا اسناد و مدارک حسب مورد را که با رعایت اصول و ضوابط مربوط از جمله اصول و ضوابط مربوط به تنظیم دفاتر تجاری موضوع قانون تجارت در خصوص تجار تنظیم می گردد برای تشخیص درآمد مشمول مالیات، نگهداری و اظهارنامه مالیاتی خود را بر اساس آنها تنظیم کنند
از آنجا که صاحبان مشاغل به استناد آیین نامه اجرایی موضوع ماده ۹۵ اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم به سه گروه عمده ( گروه اول، گروه دوم و گروه سوم) تقسیم شده اند، لذا تکالیف قانونی مودیان در سه گروه یاد شده با یکدیگر متفاوت است.
صاحبان مشاغلی که در گروه اول قرار می‌گیرند و کلیه اشخاص حقوقی مکلف به نگهداری دفاتر روزنامه و کل یا سایر دفاتر حسب مورد دستی یا ماشینی (مکانیزه- الکترونیکی) متکی به اسناد و مدارک با رعایت موارد مطرح شده در آیین نامه می باشند.
صاحبان مشاغلی که در گروه دوم قرار می‌گیرند مکلف‌اند برای هرسال مالیاتی اسناد و مدارک مربوط به معاملات خود از قبیل اسناد درآمدی فروش کالا یا ارائه خدمات و سایر درآمدها و اسناد خرید کالا، خدمات و دارایی و سایر اسناد هزینه‌های انجام‌شده را به تفکیک و به ترتیب تاریخ وقوع هر یک از رویدادهای مالی نگهداری و صورت درآمد و هزینه خود را ماهانه در فرم مربوطه تنظیم نمایند و صاحبان مشاغلی که در گروه سوم قرار می‌گیرند مکلف‌اند برای هرسال مالیاتی اسناد و مدارک مربوط به معاملات خود از قبیل اسناد درآمدی فروش کالا یا ارائه خدمات و سایر درآمدها و اسناد خرید کالا و خدمات و سایر اسناد هزینه‌های انجام‌شده را نگهداری و خلاصه درآمد و هزینه سالانه خود را بر اساس فرم مربوطه تنظیم نمایند.
بر اساس تبصره 3 ماده 177 قانون مالیاتهای مستقیم، مودیان مالیاتی مکلفند ظرف چهارماه از تاریخ شروع فعالیت ، مراتب را کتبا به اداره امور مالیاتی محل سکونت اعلام نمایند و عدم انجام دادن تکلیف فوق در مهلت مقرر جریمه‏ای معادل ده درصد(10%) مالیات قطعی و نیز موجب محرومیت از کلیه تسهیلات و معافیت‏های مالیاتی تا تاریخ شناسایی توسط اداره امور مالیاتی خواهد بود و این حکم در مورد صاحبان مشاغلی که برای آنها از طرف مراجع ذی ربط پروانه یا مجوز فعالیت صادر گردیده است، نخواهد بود. صاحبان مشاغل مکلفند با مراجعه به درگاه ملی مالیات به نشانی www.intamedia.ir نسبت به ثبت نام الکترونیکی اقدام نمایند. مودیان می بایست پس از انجام ثبت نام اولیه و دریافت نام کاربری و رمز عبور، ثبت نام خود را تکمیل نمایند ،تا از مزایای خدمات الکترونیکی نظیر تسلیم الکترونیکی اظهارنامه های مالیاتی و پرداخت مالیات برخوردار گردند.
صاحبان مشاغل مکلف‌اند اظهارنامه مالیاتی مربوط به فعالیت‌های شغلی خود را در یک سال مالیاتی برای هر واحد شغلی یا برای هر محل جداگانه تنظیم و تا آخر خرداد ماه سال بعد از طریق درگاه ملی مالیات به آدرس www.intamedia.ir ارائه و مالیات متعلق را به نرخ مذکور در ماده 131 قانون مذکور پرداخت نمایند.
بر اساس قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان، کلیه اشخاص مشمول مکلفند به ترتیبی که سازمان مقرر می‌کند، نسبت به ثبت‏نام در سامانه مؤدیان اقدام کنند. خرده‌فروشی‏ها و واحدهای صنفی که مستقیماً با مصرف‌کننده نهائی ارتباط دارند، علاوه بر عضویت در سامانه مؤدیان، موظف به استفاده از پایانه فروشگاهی می‌باشند. استفاده از پایانه فروشگاهی برای مؤدیانی که مستقیماً با مصرف‌کننده نهائی ارتباط ندارند، الزامی نیست؛ اما مؤدیان مزبور موظفند کلیه صورتحساب‌های خود را به ترتیبی که سازمان مقرر می‌کند، از طریق سامانه مؤدیان صادر کنند .
ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده، که به موجب آن، صاحبان مشاغل مشمول مکلف اند علاوه بر تکالیف و وظایفی که قبلا به آنها اشاره شد، در نظام مالیات بر ارزش افزوده نیز ثبت نام کرده و به سایر وظایفی که در قوانین سامانه مودیان مالیاتی مالیاتی برای آنان پیش بینی شده است پایبند باشند.
طبق ماده 230 قانون مالیات های مستقیم در مواردی که مدارک و اسناد حاکی از تحصیل درآمد نزد اشخاص ثالث به استثنای اشخاص مذکور در ماده (231) این قانون موجود باشد ‌اشخاص ثالث مکلف اند با مراجعه و مطالبه اداره امور مالیاتی، دفاتر و همچنین اصل یا رونوشت اسناد مربوط و هر گونه اطلاعات مربوط به درآمد مودی‌ یا مشخصات او را ارائه دهند وگرنه در صورتی که در اثر این استنکاف آنها زیانی متوجه دولت شود به جبران زیان وارده به دولت محکوم خواهند‌شد.‌ مرجع ثبوت استنکاف اشخاص ثالث و تعیین زیان وارده به دولت مراجع صالحه قضایی است که با اعلام دادستانی انتظامی مالیاتی و خارج از نوبت‌ به موضوع رسیدگی خواهند نمود.

قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان چیست

تعاریف و تکالیف اشخاص مشمول

ماده 1 : در اين قانون، اصطلاحات زير در معاني مشروحه مربوط به کار مي روند:

الف – سازمان: سازمان امور مالياتي کشور

ب –  پايانه فروشگاهي: رايانه، دستگاه کارتخوان بانکي (pos)، درگاه پرداخت الکترونيکي يا هر وسيله ديگري که امکان اتصال به شبکه هاي الکترونيکي پرداخت رسمي کشور و سامانه موديان را داشته و از قابليت صدور صورتحساب پایانه فروشگاهی برخوردار باشد.

پ –  سامانه موديان: سامانه اي است تحت مديريت سازمان که در آن به هر مودي، کارپوشه ويژهاي اختصاص يافته و تبادل اطلاعات ميان موديان و سازمان منحصرا از طريق آن کارپوشه انجام مي شود. موديان مي توانند با استفاده از هرگونه سخت افزار يا نرم افزار اعم از رايانه شخصي، سامانه های فروشگاهی و ابری يا هر وسيله ديگري که حافظه مالياتي به آن متصل شده باشد، به سامانه موديان متصل شوند. مرجع نهائي ثبت، صدور و استعلام صورتحساب الکترونيکي، سامانه موديان مي باشد.

ت –  حافظه مالياتي: نوعي حافظه الکترونيکي است که براي ثبت و نگهداري اطلاعات مندرج در صورتحساب هاي الکترونيکي و انتقال آن به سامانه موديان مورد استفاده قرار مي گيرد. حافظه مالياتي مي تواند به شکل سخت افزاري يا نرم افزاري باشد. حافظه مالياتي تحت نظارت سازمان، توسط مودي براي ثبت صورتحساب الکترونيکي مورد استفاده قرار مي گيرد. هر حافظه مالياتي بايد داراي شماره شناسه يکتا باشد. شناسه يکتاي حافظه مالياتي توسط سازمان اختصاص داده مي شود.

ث –  صورتحساب الکترونيکي: صورتحسابي است داراي شماره منحصر به فرد مالياتي که اطلاعات مندرج در آن، در حافظه مالياتي فروشنده ذخيره مي شود. مشخصات و اقلام اطلاعاتي صورتحساب الکترونيکي، متناسب با نوع کسب و کار توسط سازمان تعيين و اعلام مي شود. در مواردي که از دستگاه کارتخوان بانکي يا درگاه پرداخت الکترونيکي به عنوان پايانه فروشگاهي استفاده مي شود، رسيد يا گزارش الکترونيکي پرداخت خريد صادره در حکم صورتحساب الکترونيکي است.

ج –  اشخاص مشمول(موديان): کليه صاحبان مشاغل (صنفي و غيرصنفي) و اشخاص حقوقي موضوع فصل هاي چهارم و پنجم باب سوم قانون ماليات هاي مستقيم مصوب 1366/12/3 با اصلاحات و الحاقات بعدي آن، مشمول اين قانون هستند. در اين قانون هرگاه از واژه مودي استفاده مي شود، مراد، اشخاص مشمول است; مگر خلاف آن تصريح شده باشد.

چ – شرکتهاي معتمد ارائه کننده خدمات مالياتي: اشخاص حقوقي داراي پروانه هستند که حسب ضوابط و دستورالعمل هاي ابلاغي سازمان، نسبت به ارائه مشاوره و آموزش هاي لازم به موديان، نصب و پشتيباني تجهيزات موردنياز براي ارائه خدمات مالياتي از قبيل خدمات مربوط به صدور صورتحساب الکترونيکي و ساير امور غيرحاکميتي (به تشخيص سازمان) با سازمان همکاري مي کنند.

ح –  کارگروه راهبري سامانه موديان: به منظور سياستگذاري در چهارچوب اين قانون و با رعايت اسناد بالادستي و ايجاد هماهنگي بين نهادهاي ذي ربط و نيز تدوين استانداردهاي تبادل اطلاعات، در چهارچوب ملي تعامل پذيري اطلاعات، کارگروهي با حضور نمايندگان تام الاختيار سازمان و وزارتخانه هاي «ارتباطات و فناوري اطلاعات»، «صنعت، معدن و تجارت» و «اطلاعات» و بانک مرکزي تشکيل مي شود. نمايندگان عضو کارگروه راهبري سامانه موديان بايد از ميان کارکنان دستگاههاي اجرائي مذکور انتخاب شوند. کارگروه راهبري سامانه موديان به رياست رئيس سازمان تشکيل مي شود. مصوبات اين کارگروه پس از تأييد وزيران امور اقتصادي و دارايي و ارتباطات و فناوري اطلاعات لازم الاجراء مي باشد.

ماده 2:کلیه اشخاص مشمول مکلفند به ترتیبی که سازمان مقرر می کند، نسبت به ثبت نام در سامانه مودیان اقدام کنند. خرده فروشی ها و واحدهای صنفی که مستقیما با مصرف کننده نهائی ارتباط دارند، علاوه بر عضویت در سامانه مودیان، موظف به استفاده از پایانه فروشگاهی می باشند. استفاده از پایانه فروشگاهی برای مودیانی که مستقیما با مصرف کننده نهائی ارتباط ندارند، الزامی نیست; اما مودیان مزبور موظفند کلیه صورتحساب های خود را به ترتیبی که سازمان مقرر می کند، از طریق سامانه مودیان صادر کنند . سازمان با همکاری اتاق اصناف ایران مکلف است نسبت به آموزش، توانمندسازی و مشاوره به اشخاص مشمول اقدام کند. کارگروهی مرکب از نمایندگان سازمان، اتاق اصناف ایران و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در هر استان تشکیل می شود. کارگروه مذکور موظف است که به صورت سالانه درخواست مودیانی که اظهار به عدم توانایی در استفاده از پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان را دارند، بررسی کند و در صورتی که این کارگروه با درنظرگرفتن شرایط مودی نظیر ویژگیهای جسمی، منطقه جغرافیایی، سابقه مالیاتی و زیرساختها و امکانات سخت افزاری و نرم افزاری، تشخیص به ناتوانی و یا توانایی کمتر وی در استفاده از پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان را دهد، شرکتهای معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی موظف خواهند بود نسبت به آموزش، توانمندسازی، نصب و راه اندازی پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان برای این دسته از مودیان اقدام کنند، به نحوی که مسوولیت و جریمه های عدم صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق سامانه مودیان به نیابت از این قبیل مودیان برعهده شرکتهای معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی خواهد بود. این مسوولیت و جریمه های موضوع این قانون، شامل مواردی که عدم صدور صورتحساب الکترونیکی ناشی از کتمان درآمد توسط مودی می باشد، نخواهد بود. مودیان مذکور مکلفند کارمزد (تعرفه) استفاده از خدمات شرکتهای معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی که مطابق با ترتیبات ماده (26) این قانون تعیین می شود را پرداخت نمایند.

تبصره : فهرست مودیانی که به دلیل ارائه کالا و خدمات معاف از مالیات بر ارزش افزوده و نیز ماهیت کسب و کار آنها، امکان عضویت در سامانه مودیان و صدور صورتحساب الکترونیکی را ندارند، به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی و پس از تصویب هیأت وزیران، حداکثر تا پایان دی ماه هر سال برای عملکرد سال بعد توسط سازمان، اعلام خواهد شد.

ماده 3 : سازمان موظف است حداکثر ظرف مدت پانزده ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون، سامانه مودیان را راه اندازی و امکان ثبت نام مودیان در سامانه و صدور صورتحساب الکترونیکی را از طریق سامانه مزبور فراهم کند.

تبصره 1: سامانه مودیان باید به گونه ای طراحی شود که امکان پاسخگویی به استعلامات الکترونیکی در خصوص اعتبارسنجی مودیان و أخذ و ارائه استعلام های لازم به دستگاههای اجرائی را از طریق بسترهای یکپارچه دولت اعم از سامانه دولت همراه و مرکز ملی تبادلات اطلاعات موضوع تبصره (2) ماده (67) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1395/12/14 فراهم کند. همچنین سامانه مودیان باید قابلیت فراخوان و تبادل اطلاعات را از طریق مرکز ملی تبادلات اطلاعات داشته باشد.

تبصره 2: سه ماه پس از انقضای مهلت مذکور در این ماده، فقط صورتحساب های الکترونیکی که از طریق سامانه مودیان صادر شده باشد، از سوی سازمان معتبر شناخته شده و مبنای محاسبه اعتبار مالیاتی برای مودیان خواهد بود.

تبصره 3: مودیان به وسیله پایانه فروشگاهی که دارای حافظه  مالیاتی و تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری می باشد مبادرت به صدور صورتحساب الکترونیکی می نمایند. ویژگی ها و مشخصات فنی پایانه فروشگاهی، حافظه  مالیاتی و تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری مربوط، نحوه تبادل اطلاعات میان حافظه مالیاتی با سامانه مودیان توسط کارگروه راهبری سامانه مودیان تعیین می شود.

ماده 4 : اصل بر صحت اطلاعات ثبت شده مودی در سامانه مودیان است، مگر خلاف آن اثبات شود. مأموران مالیاتی، جز در مواردی که مودی از ثبت نام در سامانه امتناع کرده و یا به ترتیبی که در ماده (9) ذکر شده، اثبات شود که در ثبت اطلاعات خود در سامانه مودیان تخلف نموده است، حق مراجعه به محل فعالیت مودی و مطالبه دفاتر، اسناد و مدارک وی و رسیدگی به آنها را ندارند.

ماده 5 : فرایند کلی ثبت معاملات و محاسبه مالیات بر ارزش افزوده در سامانه مودیان به صورت زیر است:

الف : صورتحساب الکترونیکی، توسط فروشنده از طریق سامانه مودیان صادر می شود. در مورد مودیانی که مستقیما با مصرف کننده نهائی ارتباط دارند، عملیات ثبت فروش و صدور صورتحساب الکترونیکی، توسط پایانه فروشگاهی انجام می شود.

ب : در صورتی که خریدار، مصرف کننده نهائی نبوده و خود عضو سامانه مودیان باشد، صورتحساب الکترونیکی صادرشده توسط فروشنده، به صورت خودکار به کارپوشه وی در سامانه مودیان منتقل می شود و به عنوان اعتبار مالیاتی برای او منظور می شود.

تبصره : مودیان مالیاتی مکلفند ظرف مدت سی روز از تاریخ درج صورتحساب الکترونیکی در کارپوشه مودیان نسبت به اعلام پذیرش یا عدم پذیرش این صورتحساب ها اقدام کنند. عدم اظهارنظر ظرف مدت مذکور به منزله تأیید صورتحساب مربوط می باشد.

پ : در پایان هر دوره سه ماهه، بدهی مالیات بر ارزش افزوده مودی که عبارت است از مابه التفاوت مالیات فروش و مالیات خرید (اعتبار مالیاتی) وی در طول دوره، طبق مقررات توسط سامانه محاسبه می شود.

در صورتی که مالیات فروش مودی بیشتر از مالیات خرید (اعتبار مالیاتی) وی باشد، مودی موظف است مابه التفاوت را به ترتیبی که سازمان مقرر می کند، به حساب سازمان واریز کند. متقابلا در صورتی که مالیات فروش مودی کمتر از مالیات خرید (اعتبار مالیاتی) وی باشد، سازمان موظف است با رعایت ترتیبات قانونی مربوطه مابه التفاوت را به مودی مسترد کند.

ت : پس از اتمام مواعید مقرر در ماده (3) این قانون، مأموران مالیاتی جز در مواردی که در این قانون اجازه داده شده، نباید در تشخیص بدهی مالیات بر ارزش افزوده اشخاص مشمول دخالت کنند.

ث : به منظور تکمیل اطلاعات سازمان در خصوص مودیانی که عضو سامانه مودیان نبوده یا بدون صدور صورتحساب الکترونیکی اقدام به فروش می کنند، سامانه مودیان باید به گونه ای طراحی شود که مودی بتواند خریدهای خود را که فروشنده برای آنها صورتحساب الکترونیکی صادر نکرده است، به سازمان اطلاع دهد.

تبصره : گمرک جمهوری اسلامی ایران موظف است امکان انتقال الکترونیکی و برخط اطلاعات مالیات بر ارزش افزوده پرداخت شده توسط واردکنندگان را به سامانه مودیان از طریق مرکز ملی تبادل اطلاعات فراهم کند.

ماده 6 (ماده 6 قانون پایانه های فروشگاهی) : جمع صورتحساب های الکترونیکی صادره توسط هر مودی در هر دوره مالیاتی نمی تواند بیشتر از سه برابر فروش اظهار شده وی در دوره مشابه سال قبل، که مالیات آن به سازمان پرداخت شده یا ترتیب پرداخت آن داده شده است، باشد. جمع صورتحساب های الکترونیکی صادرشده در هر دوره مالیاتی برای واحدهای جدید التأسیس یا واحدهای فاقد سابقه مالیاتی نمی تواند بیش از سه برابر معافیت سالانه موضوع ماده (101) قانون مالیات های مستقیم باشد. صدور صورتحساب الکترونیکی بیش از حد مجاز مقرر در این ماده برای کلیه مودیان منوط به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده متعلقه یا تعیین ترتیب پرداخت بدهی مالیاتی یا ارائه تضامین کافی خواهد بود، در غیر این صورت به  صورتحساب الکترونیکی صادرشده اعتبار مالیاتی تعلق نمی گیرد. آیین نامه اجرائی این ماده ظرف مدت شش ماه از لازم الاجراء  شدن این قانون توسط سازمان تهیه می شود و به تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی میرسد. آیین نامه مذکور باید به گونه ای تنظیم شود که راه اندازی کسب و کارهای جدید و فعالیت بنگاههای اقتصادی با مشکل مواجه نشده و در عین حال، مانع شکل گیری مودیان صوری در نظام مالیاتی کشور شود.

ماده 7 : صورتحساب های الکترونیکی ثبت شده در سامانه مودیان به منزله ثبت آنها در سامانه فهرست معاملات موضوع ماده (169) قانون مالیات های مستقیم است و فروشنده و خریدار تکلیف اضافی در این مورد نخواهند داشت.

ماده 8 : مودیانی که از ثبت نام در سامانه مودیان خودداری کنند و نیز خرده فروشی ها و واحدهای صنفی که مستقیما با مصرف کننده نهائی ارتباط دارند، در صورتی که از پایانه فروشگاهی استفاده نکنند، مشمول امتیاز مذکور در ماده (4) این قانون نمی باشند. سازمان موظف است معادل مالیات متعلق به فروش مودیان موضوع این ماده را به هر طریق ممکن از جمله مراجعه به محل های فعالیت و رسیدگی به دفاتر، اسناد و مدارک آنان، (اعم از فیزیکی و الکترونیکی) یا هرگونه مدارک و قرائنی که به دست می آورد، تعیین و مطالبه کند. در تعیین مالیات متعلق به این مودیان، هیچگونه اعتبار مالیاتی برای خریدهای آنان منظور نخواهد شد. مودیان مزبور، در صورت اعتراض به میزان فروش اعلام شده توسط سازمان، می توانند با ارائه اسناد و مدارک مثبته به مراجع دادرسی مالیاتی مراجعه کنند.

تبصره: در صورتی که مودی موضوع این ماده قبل یا حین دادرسی به عضویت سامانه مودیان درآید، سازمان موظف است اعتبار مالیاتی وی را مطابق اعلام سامانه مودیان پذیرفته و از بدهی مالیاتی اوکسر کند.

ماده 9 : در صورتی که مودی، برخی از فعالیت ها و یا معاملات خود را کتمان کند، یا از صدور صورتحساب های خود از طریق سامانه مودیان خودداری کرده یا در ثبت قیمت یا مقدار فروش مرتکب کم اظهاری یا بیش اظهاری شده باشد، سازمان موظف است موارد تخلف مودی را از طریق سامانه مودیان به اطلاع وی برساند. در صورتی که مودی موارد مزبور را پذیرفته و آنها را در کارپوشه خود در سامانه مودیان ثبت یا اصلاح کند، صرفا مشمول جریمه های موضوع ماده (22) این قانون خواهد شد.در صورتی که مودی، آن موارد را نپذیرفته و از ثبت یا اصلاح آنها در سامانه مودیان امتناع کند، سازمان مراتب تخلف مودی را با اسناد و مدارک مثبته به هیأت حل اختلاف مالیاتی ارجاع می دهد. درصورت تأیید تخلف توسط هیأت حل اختلاف مالیاتی، سازمان می تواند با مراجعه به مودی یا مطالبه دفاتر و اسناد او، نسبت به حسابرسی دوره های مالیاتی سال تخلف اقدام نماید. علاوه بر این، مودی متخلف مشمول جریمه های موضوع ماده (22) این قانون خواهد بود.

ماده 10 : اشخاص مشمول مکلفند شماره حساب یا حسابهای بانکی و شناسه یکتای دستگاههای کارتخوان بانکی (pos) یا درگاههای پرداخت الکترونیکی مورد استفاده برای فعالیت شغلی خود را به سازمان اعلام کنند.

تبصره : در موارد استفاده از حساب بانکی یا دستگاه کارتخوان بانکی (pos) یا درگاههای پرداخت الکترونیکی جدید، اشخاص مشمول مکلفند اطلاعات آنها را بلافاصله از طریق کارپوشه خود در سامانه مودیان به سازمان اعلام کنند.

ماده 11 : بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است با همکاری سازمان ظرف مدت یک سال پس از ابلاغ این قانون، نسبت به ساماندهی دستگاههای کارتخوان بانکی و یا درگاههای پرداخت الکترونیکی اقدام نموده و با ایجاد تناظر بین آنها با مجوز فعالیت و شماره اقتصادی بنگاههای اقتصادی به هر یک از پایانه های فروش، شناسه یکتا اختصاص دهد. پس از تخصیص شناسه مذکور، کلیه تراکنشهای انجام شده از طریق حسابهای بانکی متصل به دستگاههای کارتخوان بانکی و نیز درگاههای پرداخت الکترونیکی به عنوان تراکنشهای بانکی مرتبط با فعالیت شغلی صاحب حساب بانکی محسوب شده و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است در چهارچوب قانون و مقررات مربوطه، اطلاعات این تراکنشهای بانکی شامل مانده اول دوره، وجوه واریزی، وجوه برداشت شده و مانده آخر دوره هر حساب بانکی را به منظور تکمیل پایگاه اطلاعات هویتی، عملکردی و دارایی مودیان موضوع ماده (169 مکرر) قانون مالیات های مستقیم مصوب 1366/12/3 با اصلاحات و الحاقات بعدی به صورت برخط در اختیار سازمان قرار دهد.

تبصره : پس از انقضای موعد (گذشت زمان) مذکور در این ماده، اتصال دستگاههای کارتخوان بانکی (pos) و یا درگاههای پرداخت الکترونیکی که تعلق آنها به مودی معین توسط سازمان امور مالیاتی تأیید نشده باشد، به شبکه پرداخت بانکی کشور ممنوع است. بانک مرکزی و حسب مورد کلیه بانکها و ارائه دهندگان خدمات پرداخت موظف هستند مشخصات بهره برداران کلیه دستگاههای کارتخوان بانکی (pos) و پایانه های پرداخت الکترونیکی را به سازمان اعلام کنند. در صورت تخلف از حکم این ماده، مرتکبان به مجازات درجه شش قانون مجازات اسلامی به غیر از حبس محکوم می شوند.

ماده 12 : اشخاص مشمول مکلفند در صورتیکه امکان صدور صورتحساب الکترونیکی به دلیل بروز حادثه یا نقص فنی فراهم نباشد مراتب را تا پایان روز اداری بعد، از طریق کارپوشه خود در سامانه مودیان یا به هر طریق دیگری که سازمان اعلام می کند، حسب مورد به سازمان یا شرکت معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی اعلام کنند و تا زمان امکان پذیرشدن صدور صورتحساب الکترونیکی، فروشهای خود را به ترتیبی که سازمان به موجب دستورالعملی مقرر می کند، ثبت و صورتحسابهای صادره را به سازمان ارسال کنند.

تبصره : حکم این ماده در صورتی که امکان ثبت در سامانه موضوع ماده (169) قانون مالیات های مستقیم فراهم نباشد نیز جاری است.

شماره تماس ایده ماندگار: 02191013862

ماده 13 : در صورتی که به هر دلیل اعم از تعطیلی (موقت یا دائم) و یا انحلال واحد کسب  وکار، بهره برداری از پایانه فروشگاهی به طور موقت یا دائم متوقف شود، اشخاص مشمول مکلفند مراتب را ظرف مدت ده روز از توقف بهره برداری از طریق کارپوشه خود در سامانه مودیان حسب مورد به سازمان یا شرکت معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی اعلام کنند.

تبصره : در مواردی که تعطیلی واحد کسبی به حکم مراجع قانونی ذی ربط باشد و یا در موارد قوه قهریه یا بروز حوادث غیرمترقبه که مبتنی بر علل و جهاتی خارج از اراده اشخاص مشمول باشد و بر اثر آن اطلاع به سازمان ممکن نباشد، اشخاص مشمول تا رفع موانع قهریه مذکور از رعایت مهلت زمانی مقرر در این ماده مستثنی می باشند.

ماده 14 : اشخاص مشمولی که نسبت به تغییر شغل یا محل فعالیت، تغییر مالکیت یا اجاره واحد کسب وکار اقدام می کنند، مکلفند ظرف مدت ده روز تغییرات انجام شده را از طریق کارپوشه خود در سامانه مودیان حسب مورد به سازمان یا شرکت معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی اعلام نمایند.

تکالیف سازمان، دستگاه ها و مراجع ذیربط

ماده 15: دستورالعمل نحوه دسترسی به اطلاعات سامانه مودیان توسط کارگروه تعامل پذیری دولت الکترونیکی تعیین می شود.

به موجب بند ث ماده 12 قانون مدیریت داده ها و اطلاعات ملی مصوب 1401/06/30 مجلس شورای اسلامی، ماده 15 اصلاح و تبصره های آن حذف شد.

متن قبلی ماده 15: « اطلاعات سامانه مودیان، محرمانه است و سازمان مجاز به افشای آن جز به حکم قانون و یا مرجع قضائی نمی باشد. کارگروه راهبری سامانه مودیان مکلف است امکان استفاده از این اطلاعات را مشروط به رعایت ملاحظات امنیتی و حریم خصوصی اشخاص برای دستگاههای اجرائی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری و سایر متقاضیان با شرایط زیر فراهم کند:

الف : در مورد دستگاههای اجرائی، دسترسی به این اطلاعات در مواردی خواهد بود که مطابق قوانین و مقررات، اطلاعات موجود در سامانه، در راستای انجام وظایف آنها باشد.

ب : در مورد سایر متقاضیان، دسترسی به این اطلاعات در مواردی خواهد بود که متقاضی به منظور انجام امور تحقیقاتی و پژوهشی نیازمند استفاده از اطلاعات مزبور باشد. در این صورت متقاضی مکلف است درخواست مکتوب خود را که در بردارنده اطلاعات مورد نیاز است به همراه معرفی نامه از سوی دستگاه یا نهادهای پژوهشی مرتبط نظیر مراکز علمی و دانشگاهی به سازمان ارائه کند. کارگروه راهبری سامانه مودیان موظف است با بررسی درخواست مزبور، اطلاعات مورد درخواست را به صورت داده های ناشناس و به میزان لازم جهت انجام تحقیقات و پژوهش مورد نظر در اختیار متقاضی قرار دهد.

تبصره 1 : سازمان مکلف است در ایجاد و استقرار سامانه، نسبت به صیانت و حفاظت از اطلاعات اشخاص و رعایت مقررات امنیت فضای تبادل اطلاعات (افتا) اقدام کند.

تبصره 2: متخلفان از مفاد این ماده ضمن جبران خسارت وارده مشمول مجازات موضوع ماده (279) قانون مالیات های مستقیم الحاقی مصوب 1394/04/31 می شوند. الزام به جبران خسارت شامل مواردی که وارد شدن آسیب منتسب به متخلف نیست، نمی گردد.»

ماده 16 : مراجع ذی ربط مکلفند ظرف مدت شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون، فرآیند مربوط به صدور، تجدید، تمدید، اصلاح یا ابطال پروانه کسب وکار، کارت بازرگانی و مجوز فعالیت های اقتصادی را به گونه ای اصلاح کنند که هرگونه شروع فعالیت اقتصادی جدید، تغییر نوع فعالیت، تغییر مالک یا مالکان، تغییر مکان و سایر تغییرات مرتبط با کسب و کار اشخاص، بدون ثبت یا اصلاح اطلاعات مربوط در سامانه مودیان امکان پذیر نباشد. تشخیص مراجع ذی ربط با رعایت قوانین و مقررات مربوطه در هر مورد، با کارگروه راهبری سامانه مودیان است.

تشویقات و تسهیلات

ماده 17 : سازمان موظف است در پنج سال اول پس از استقرار سامانه مودیان به منظور تشویق صاحبان مشاغل موضوع فصل چهارم باب سوم قانون مالیات های مستقیم که فروشهای خود را با استفاده از پایانه فروشگاهی انجام داده و کالاها و خدمات موردنیاز خود را از واحدهای اقتصادی عضو سامانه مودیان خریداری کنند، معادل بیست درصد(20%) مالیات بر ارزش افزوده ای که مودی در هر دوره به سازمان پرداخت می کند یا یک درصد (1%) فروش وی (هر کدام کمتر باشد)، حداکثر تا شصت میلیون (60.000.000) ریال در هر دوره مالیاتی به عنوان پاداش همکاری مودی، از مالیات بر ارزش افزوده دوره بعدی وی (و در صورتی که بیش از مالیات آن دوره باشد، دوره های بعد از آن) کسر کند.

تبصره : پاداش مودیان موضوع این ماده که طبق قانون، مشمول مالیات بر ارزش افزوده نیستند، از مالیات عملکرد آنها در همان سال کسر می شود. پاداشی که به این مودیان تعلق می گیرد، از پنجاه درصد (50%) مالیات عملکرد ابرازی آنان بیشتر نخواهد بود.

ماده 18 : سازمان موظف است به منظور تشویق مصرف کنندگان نهائی (اشخاص حقیقی) که خریدهای خود را از فروشندگان مجهز به پایانه فروشگاهی و از طریق شبکه پرداخت بانکی انجام می دهند، از هر ده صورتحساب الکترونیکی صادرشده توسط پایانه های فروشگاهی یک صورتحساب را به صورت قرعه کشی برخط انتخاب کرده، دو برابر مبلغی را که خریدار براساس آن صورتحساب به عنوان مالیات بر ارزش افزوده پرداخت نموده است، به حساب بانکی وی مسترد کند. جوایز مزبور از محل وصولی جاری سازمان، طبق دستورالعملی که ظرف مدت شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون به تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی می رسد، پرداخت می شود.

تبصره 1 : سازمان مکلف است ترتیبی اتخاذ کند که مصرف کنندگان نهائی که از فروشندگان مجهز به پایانه فروشگاهی و از طریق شبکه پرداخت بانکی خرید می کنند، در صورت تمایل بتوانند صورتحسابهای خرید خود و جوایز تعلق گرفته را مشاهده کنند.

تبصره 2 : جوایز موضوع این ماده تا میزان معافیت مالیات بر درآمد حقوق موضوع ماده (84) قانون مالیات های مستقیم برای هر شخص در سال از شمول مالیات و تسلیم اظهارنامه مالیاتی مربوط به این جایزه، معاف می باشد.

تبصره 3 : سازمان موظف است ترتیبی اتخاذ کند که مصرف کنندگان نهائی بتوانند از اصالت صورتحساب های صادرشده توسط فروشندگان اطمینان حاصل کنند.

ماده 19 : سازمان مکلف است اظهارنامه های مالیات بر عملکرد آن دسته از اشخاص مشمول را که تمامی مقررات این قانون را رعایت کرده اند  و آن را بر مبنای اطلاعات مندرج در سامانه مودیان تنظیم و در مهلت مقرر ارائه نموده اند از طریق انطباق با اطلاعات موجود در پایگاه داده سازمان راستی آزمایی نموده و در صورت عدم مغایرت با اطلاعات پایگاه مذکور، اظهارنامه تسلیمی را بدون رسیدگی قبول کند.

تبصره 1 : به منظور حصول اطمینان از صحت اسناد اظهار شده در سامانه مودیان، سازمان مجاز است حداکثر دو و نیم درصد (2/5 %) مودیان مشمول قانون مالیات های مستقیم و قانون مالیات بر ارزش افزوده  را که عضو سامانه مودیان هستند، به صورت تصادفی (به قید قرعه) انتخاب کرده و دفاتر آنان را مطالبه یا برای مشاهده دفاتر و اسناد، به محل کار آنان مراجعه کند. دستورالعمل این تبصره ظرف مدت شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون به تأیید وزیر امور اقتصادی و دارایی می رسد. محدودیت مذکور در این تبصره نسبت به مودیانی که عضو سامانه مودیان نیستند، وجود ندارد.

تبصره 2 : مودیان می توانند اظهارنامه مربوط به مالیات عملکرد خود را از طریق سامانه مودیان ارائه کنند. سازمان موظف است ترتیبی اتخاذ کند که اطلاعات مربوط به خرید و فروش مودی عینا به اظهارنامه مالیات بر عملکرد وی منتقل شود و مودی تنها موظف به ثبت سایر اقلام اطلاعاتی مورد نیاز برای محاسبه مالیات عملکرد نظیر حقوق و دستمزد، اجاره و استهلاکات بر اساس مقررات مربوط و ضوابطی که سازمان تعیین می کند، می باشد.

ماده 20 : سازمان مکلف است در چهارچوب دستورالعملی که ظرف مدت شش ماه از لازم الاجراء شدن این قانون تهیه می شود و به تأیید وزیر امور اقتصادی و دارایی می رسد، آن دسته از اشخاص مشمولین سامانه مودیان که تمامی تکالیف مقرر در این قانون را رعایت کرده و از نرم افزارهای خدمات حسابداری مورد تأیید کارگروه راهبری سامانه مودیان استفاده می کنند، از ارائه دفاتر یا اسناد و مدارک موضوع قوانین مالیات های مستقیم و مالیات بر ارزش افزوده مستثنی کند.

ماده 21 : به سازمان اجازه داده می شود در صورت ثبت نام مودی در سامانه مودیان و انجام تکالیف قانونی مربوط، بدهی مالیات بر ارزش افزوده وی را که مربوط به سال 1396 و قبل از آن می باشد، مطابق دستورالعملی که توسط سازمان پیشنهاد شده و به تأیید وزیر امور اقتصادی و دارایی می رسد، قطعی نموده و کلیه جریمه های متعلقه را به مدت سه سال تعلیق کند. در صورت ارتکاب تخلفات مذکور در ماده (9) این قانون توسط مودی در طول زمان تعلیق و محکومیت وی در هیأت حل اختلاف مالیاتی، مودی حسب رأی هیأت، ملزم به پرداخت تمام یا بخشی از جریمه های تعلیق شده خواهد بود. پس از انقضای مهلت فوق الذکر در صورت عدم ارتکاب تخلفات مذکور در ماده (9)، جریمه های تعلیق شده بخشوده می شود.

ضمانت نامه های اجرایی

ماده 22 (جرایم ماده 22 قانون پایانه های فروشگاهی) : تخلفات و حسب مورد، جریمه های متعلقه به شرح زیر خواهد بود:

الف : عدم صدور صورتحساب الکترونیکی، معادل ده درصد(10%) مجموع مبلغ فروش انجام شده بدون صدور صورتحساب الکترونیکی یا بیست میلیون (20.000.000) ریال، هر یک که بیشتر باشد.

ب :  عدم عضویت در سامانه مودیان، عدم استفاده از پایانه فروشگاهی، عدم استفاده از حافظه مالیاتی، استفاده از حافظه مالیاتی متعلق به سایر مودیان، یا واگذاری حافظه مالیاتی خود به دیگران، معادل ده درصد(10%) مجموع مبلغ فروش انجام شده از آن طرق، یا بیست میلیون (20.000.000) ریال، هر یک که بیشتر باشد و محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوقهای موضوع قانون مالیات های مستقیم در همان سال مالی.

پ : عدم اعلام شماره حساب یا حسابهای بانکی واحد اقتصادی که گردش مالی واحد از طریق آن یا آنها انجام می شود به سازمان، معادل ده درصد (10%) مجموع مبلغ فروش انجام شده از طریق آن حساب یا بیست میلیون (20.000.000) ریال، هر یک که بیشتر باشد و محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوقهای موضوع قانون مالیات های مستقیم در همان سال مالی.

ت : عدم تحویل صورتحساب چاپی به خریدار، حذف یا مخدوش کردن صورتحساب، معادل دو درصد (2%) مبلغ صورتحساب های مذکور یا معادل بیست میلیون (20.000.000) ریال هر یک که بیشتر باشد.

ث : عدم رعایت احکام مذکور در مواد (12)، (13) و (14) این قانون، معادل یک درصد (1%) مبلغ فروش  گزارش نشده یا معادل ده میلیون (10.000.000) ریال، هر یک که بیشتر باشد.

تبصره 1 : مبلغ جریمه های ثابت مندرج در این قانون، متناسب با نرخ تورم سالانه بر اساس آخرین اعلام بانک مرکزی، هر سال توسط سازمان اعلام می شود.

تبصره 2 : سازمان نمی تواند بیشتر از پنجاه درصد(50%) جریمه های موضوع این ماده را مطابق ماده (191) قانون مالیات های مستقیم مورد بخشودگی قرار دهد.

تبصره 3 : در صورت اعمال جریمه های موضوع بندهای «الف» و «ث» این ماده، جریمه موضوع ماده (169) قانون مالیات های مستقیم اعمال نمی شود. در صورت اعمال جریمه های مذکور در بند«ب»، جریمه های مذکور در بندهای «الف» و «ت» اعمال نمی شود.

ماده 23 : هر شخصی که به قصد تقلب یا اخلال در نظام مالیاتی کشور، اقدام به تولید، عرضه یا استفاده از تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری و پایانه های فروشگاهی معیوب یا تجهیزات معیوب کننده کند، یا پایانه فروشگاهی خود یا دیگران را تخریب کند، علاوه بر جبران ضرر و زیان، حسب مورد به یک یا چند مورد از مجازات های تعزیری درجه شش قانون مجازات اسلامی به غیر از حبس، محکوم می شود.

تبصره 1 : تکرار جرم موضوع این ماده برای بیش از سه بار، حسب مورد موجب مجازات های تعزیری درجه پنج قانون مجازات اسلامی به غیر از حبس، می شود.

تبصره 2 : اقدام به جرم موضوع این ماده به صورت گروهی و سازمان یافته، موجب مجازاتهای تعزیری درجه چهار قانون مجازات اسلامی به غیر از حبس، حسب مورد می شود.

ماده 24 : در صورت عدم رعایت احکام مذکور در ماده (2) این قانون، سازمان موظف است مراتب تخلف را به وی و مرجع صادرکننده مجوز فعالیت واحد متخلف اعلام کند. مرجع مذکور مکلف است حداکثر ظرف مدت یک هفته از اعلام سازمان، نسبت به اخطار کتبی به واحد متخلف اقدام کند. چنانچه واحد مذکور ظرف مدت ده روز از تاریخ دریافت اخطار، نسبت به عضویت در سامانه مودیان اقدام نکند، برای بار اول به مدت دو هفته و برای بار دوم از دو تا شش ماه با اعلام مرجع صدور مجوز، توسط نیروی انتظامی، و در مورد کسب و کارهای مجازی، توسط کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه، تعطیل یا مسدود خواهد شد. در صورتی که  پس از گذشت پانزده روز، مرجع صادرکننده مجوز تعطیلی واحد متخلف را به نیروی انتظامی یا کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه ابلاغ نکند، سازمان موظف است رأسا تعطیلی واحد متخلف را به نیروی انتظامی یا کارگروه مذکور ابلاغ کند. در این صورت، مرجع صادرکننده مجوز، با متخلف در پرداخت مالیات و جریمه ها مسئولیت تضامنی خواهد داشت.

تبصره 1 : در صورت تداوم تخلف واحد کسب وکار پس از گذشت یک سال، مجوز فعالیت واحد متخلف توسط مرجع صادرکننده مجوز ابطال خواهد شد.

تبصره 2 : بانک مرکزی موظف است درگاهها و پایانه های پرداخت واحد متخلف را در زمان تعطیلی یا تعلیق فعالیت آن واحد، مسدود کند.

ماده 25 : پس از انقضای مواعد (مهلت ها) مذکور در ماده (3) این قانون، صورتحساب هایی که در سامانه مودیان ثبت نشده باشد، معتبر نبوده و قابل استناد در مراجع دادرسی مالیاتی نخواهد بود.

تبصره 1 : ذی حسابان و مدیران مالی دستگاههای اجرائی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386/7/8 و اصلاحات و الحاقات بعدی آن مکلفند در پذیرش اسناد هزینهای، مفاد این ماده را رعایت کنند.

تبصره 2 : سازمان مکلف است امکان راستی آزمایی صورتحساب های موضوع این ماده را برای خزانه داری کل، دیوان محاسبات کشور و سایر دستگاههای نظارتی حسب مورد فراهم کند.

نظارت بر اجراء

ماده 26 : سازمان می تواند جهت حصول اطمینان از عملکرد صحیح مودیان در خصوص صدور صورتحساب الکترونیکی و ثبت دقیق معاملات در سامانه مودیان، اطمینان از انجام تکالیف قانونی توسط مودیان، ارائه آموزش و مشاوره های فنی و غیرمالیاتی به مودیان، پشتیبانی و استانداردسازی تجهیزات مورد استفاده مودیان و دریافت استعلام های موردنیاز، از جمله گزارش های الکترونیکی پرداخت، از خدمات شرکتهای ایرانی معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی استفاده کند. شرایط، نحوه انتخاب، چگونگی ارتباط با سازمان و مودیان، تعیین تعرفه ها و سایر مقررات مربوط به شرکتهای ایرانی معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی، براساس قوانین مربوطه به موجب آیین نامه ای است که ظرف مدت شش ماه از لازم الاجراء شدن این قانون توسط کارگروه راهبری سامانه فروشگاهی مالیاتی و مودیان تهیه می شود و به تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی می رسد.نظارت بر حسن اجرای این قانون برعهده کارگروه یادشده بوده و کارگروه مزبور موظف است هر شش ماه گزارش عملکرد سازمان را در این خصوص به کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ارائه کند.

ماده 27 : سازمان مکلف است با رعایت قانون اجرای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی مصوب 1387/03/25 و اصلاحات بعدی آن و قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1395/12/14، متناسب با ظرفیت فنی و اجرائی کشور نسبت به ایجاد مرکز تنظیم مقررات در ساختار سازمانی به منظور نظارت بر شرکتهای معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی، تنظیم مقررات و تعیین استانداردها و مشخصات فنی و شاخصهای توسعه نظام شبکه  پایانه های فروشگاهی و صورتحساب الکترونیکی اقدام نماید. مصوبات مرکز مذکور پس از تأیید وزیران امور اقتصادی و دارایی و ارتباطات و فناوری اطلاعات لازم الاجراء است.

ماده 28 : نحوه مطالبه، وصول، تقسیط، بخشودگی و ترتیبات پرداخت مربوط به جریمه های موضوع این قانون طبق احکام قانون مالیات های مستقیم خواهد بود.

ماده 29 : پس از انقضای مواعد مذکور در ماده (3) این قانون، تبصره (2) ماده (169) قانون مالیات های مستقیم مصوب 1366 با اصلاحات و الحاقات بعدی آن لغو و احکام مندرج در تبصره های (1)، (2) و (3) ماده (15) و همچنین ماده (66) قانون نظام صنفی کشور مصوب 1382/12/24 با اصلاحات و الحاقات  بعدی آن برای اشخاص مشمول این قانون منتفی می شود. قانون فوق مشتمل بر بیست و نه ماده و بیست و هشت تبصره در جلسه علنی روز یکشنبه مورخ بیست و یکم مهرماه یکهزار و سیصد و نود و هشت مجلس شورای اسلامی تصویب شد و در تاریخ 1398/8/1 به تأیید شورای نگهبان رسید.

دسترسی آسان به شناسه عمومی کالا و خدمات

برای ثبت نام در جتمع ترین دوره آموزشی سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی کلیک کنید!

سوالات متداول پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان

تاریخ مشمولیت برای مودیانی‌ که در حال فعالیت هستند از تاریخ فراخوان و برای مودیانی که بعد از تاریخ فراخوان شروع به فعالیت رسمی نموده‌اند، از تاریخ شروع فعالیت آن‌ها می‌باشد. مودیان از تاریخ مشمولیت ملزم به صدور و ارسال صورتحساب‏های الکترونیکی به سامانه مودیان می‌باشند.

کلیه صاحبان مشاغل (صنفی و غیرصنفی) و اشخاص حقوقی موضوع فصل چهارم و پنجم باب سوم قانون مالیات‏های مستقیم مصوب1366/12/3 با اصلاحات و الحاقات بعدی آن.

تفاوت صورتحساب الکترونیکی نوع اول و دوم در ضرورت درج اطلاعات خریدار است. در معاملات فعالان اقتصادی با یکدیگر (B2B) که درج اطلاعات کامل خریدار الزامی است، صورتحساب الکترونیکی باید از نوع اول صادر شود. درصورتحساب الکترونیکی نوع دوم (فروش به مصرف کننده نهایی) درج اطلاعات خریدار در صورتحساب الکترونیکی ضروری نمی‌باشد.

حسب دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی، سه نوع صورتحساب پیش‌بینی شده است‌که عبارتند از:

صورتحساب الکترونیکی نوع اول، صورتحسابی است دارای شماره منحصر به ‌فرد مالیاتی با اطلاعات هویتی فروشنده و خریدار، کالا‌/خدمت فروش رفته و روش پرداخت آن;
صورتحساب الکترونیکی نوع دوم، صورتحسابی است دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی با اطلاعات هویتی فروشنده، کالا‌/خدمت فروش رفته، نحوه تسویه وجه صورتحساب و به صورت اختیاری اطلاعات هویتی خریدار;
صورتحساب الکترونیکی نوع سوم، رسید پرداخت وجه صادره از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه الکترونیکی پرداخت

دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی که حسب مقررات اعلامی سازمان امور مالیاتی کشور، به عنوان پایانه فروشگاهی فروشنده پذیرفته شده است.

تاکنون شش الگو برای صورتحساب الکترونیکی نوع اول درنظر گرفته شده است که شامل:

1-فروش

2-فروش ارزی

3-طلا، جواهر و پلاتین

4-قرارداد پیمانکاری

5-قبوض خدماتی

6-بلیط هواپیما ‌می‌باشد.

ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی به صورت مستقیم توسط مودی;
ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط شرکت معتمد – با کلید مودی;
ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط شرکت معتمد- با کلید شرکت معتمد;
ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط سامانه‌های دولتی.

این روش، ویژه مودیانی است که ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان به صورت مستقیم و توسط مودی صورت می‌پذیرد. در این روش مسئولیت ارسال با شخص مودی است.

در این روش، مودی نسبت به امضا صورتحساب الکترونیکی با استفاده از کلید خصوصی خود و صدور صورتحساب الکترونیکی اقدام می‌نماید. مسئولیت صدور صورتحساب الکترونیکی با مودی و مسئولیت ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان با شرکت معتمد ارائه‌کننده خدمات مالیاتی می‌باشد.

دراین روش شرکت معتمد اطلاعات صورتحساب الکترونیکی مودی را دریافت و با استفاده از کلید خصوصی و زیرساخت‌های خود اقدام به صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی می‌نماید. مسئولیت صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی با شرکت معتمد ارائه‌کننده خدمات مالیاتی خواهد بود.

نحوه ارسال سامانه مودیان به این صورت است که، می‌بایست مودی در کارپوشه خود ارسال اطلاعات به سامانه مودیان توسط سامانه‌های دولتی را انتخاب نماید. در این صورت، امکان ارسال اطلاعات از سامانه‏های دولتی امکان‏پذیر خواهد شد. مسئولیت صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی با مودی است.

اشخاص حقوقی دارای پروانه هستند که حسب ضوابط و دستورالعمل‌های ابلاغی سازمان، نسبت به ارائه مشاوره وآموزش‌های لازم به مودیان، نصب و پشتیبانی تجهیزات مورد نیاز برای ارائه خدمات مالیاتی از قبیل خدمات مربوط به صدور صورتحساب الکترونیکی و سایر امور غیرحاکمیتی (به تشخیص سازمان) با سازمان همکاری می‌کنند.

نوع اول: مجوز فعالیت‌های مرتبط با حوزه صدور، جمع‌آوری، نگهداری و ارسال صورتحساب الکترونیکی به سازمان امور مالیاتی کشور و نظارت بر عملکرد مودیان در ا‌ین حوزه می‌با‌شد. شرکت‌های دارنده این مجوز قادر به ارائه خدمات نامبرده به خود نیز می‌باشند;

نوع دوم: مجوز فعالیت‌های مرتبط با حوزه آموزش به مودیان مالیاتی و احراز تسلط آن‌ها به حقوق و تکالیف خود در ارتباط با قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان و سایر قوانین مالیاتی مرتبط با مودی می‌باشد;

نوع سوم: مجوز فعالیت‌های مرتبط با حوزه خدمات مشاوره و مالیاتی و آموزش حسابداری مانند مشاوره فنی و غیرمالیاتی، مشاوره مالیاتی، کمک به تنظیم اظهارنامه‌های مالیاتی، تهیه و نگهداری دفاتر و سایر موارد غیرحاکمیتی به تشخیص سازمان امور مالیاتی کشور در این حوزه می‌باشد.

شناسه‌ای است 22 کاراکتری،که در پایانه فروشگاهی به صورت منحصر به‌ فرد تولید و به هر صورتحساب الکترونیکی تخصیص داده می‌شود و برای اصلاح و ابطال صورت حساب کاربرد دارد. این اعداد از چپ به راست تقسیم می شوند که هر کدام مشخص کننده چیزی هستند:

6 کارکتر اول برای شناسایی حافظه مالیاتی است. 5 کارکتر دیگر آن برای مشخص کردن تاریخ صورت حساب ها است. سپس ده کارکتر دیگر سریال صورت حساب را مشخص می کنند و در نهایت کارکتر باقی مانده برای رقم کنترلی است.

ساختار شماره منحصر به ‌فرد مالیاتی از چهار مولفه با طول ثابت تشکیل شده است، طول شماره منحصر به ‌فرد مالیاتی 22 کاراکتر و به صورت ثابت می‌باشد. مولفه‏های شماره مالیاتی، شامل شناسه یکتای حافظه مالیاتی (با طول ثابت 6 کاراکتر)، تاریخ ثبت صورتحساب در حافظه مالیاتی (به صورت Hex با طول ثابت 5 کاراکتر)، سریال داخلی صورتحساب حافظه مالیاتی (به صورت Hex با طول ثابت 10 کاراکتر) و رقم کنترلی (تولید شده با الگوریتم Verhoeff).

شناسه ای است 6 کاراکتری که به صورت منحصر به ‌فرد به هر حافظه مالیاتی اختصاص داده می‌شود. شناسه مذکور از مولفه‌های تشکیل دهنده شماره منحصر به فرد مالیاتی می‌باشد که پس از درخواست مودی در قسمت عضویت در کارپوشه تولید و در اختیار وی قرار خواهد گرفت.

ورود به کارپوشه درسامانه مودیان;
ورود به بخش عضویت;
انتخاب گزینه درخواست شناسه یکتای حافظه مالیاتی;
تعیین نحوه ارسال صورتحساب;
تعیین کلید عمومی (در صورت الزام);
تعیین شعب مرتبط با شناسه یکتا;
تخصیص ابزار پرداخت با شناسه یکتا (اختیاری);
ثبت اطلاعات حافظه مالیاتی و پایانه فروشگاهی (اختیاری);
مشاهده اطلاعات ثبت شده و تایید آن.

شناسه یکتای حافظه مالیاتی جزئی از شماره منحصر به ‌فرد مالیاتی است (6کاراکتراول) و به واسطه آن‌ برای سازمان امور مالیاتی کشور محرز می‌شود که صورتحساب توسط کدام مودی و در چه مکانی صادر شده است.

مودی می‌بایست یک پایانه فروشگاهی‌-‌حافظه مالیاتی نرم‌افزاری یا سخت‌افزاری مطابق با سند “ویژگی‌ها و مشخصات فنی پایانه فروشگاهی” که درسایت ‌intamedia.ir‌ بارگذاری گردیده‌، تهیه نماید. شناسه یکتای حافظه مالیاتی از بخش عضویت درکارپوشه قابل دریافت است.

بله‌. ارسال صورتحساب‏های الکترونیکی در قالب بسته‏های حداکثر 100 تایی امکان‌پذیر می‌باشد.

اگر خریدار جزء صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی باشد درج “شماره اقتصادی خریدار” در صورتحساب الکترونیکی الزامی است، لیکن در صورتی که خریدار مصرف کننده نهایی باشد، نیازی به درج “شماره اقتصادی خریدار” در صورتحساب الکترونیکی نمی‌باشد. بدیهی است انتخاب نوع صورتحساب الکترونیکی نیز متناسب با نوع خریدار به شرح فوق تعیین می‌گردد.

خیر. مودی می‌تواند در صورت لزوم صورتحساب الکترونیکی اصلاحی/ ابطالی/ برگشت از فروش حسب مورد صادر نماید.

بله. صورتحساب الکترونیکی جدید مشمول قاعده صورتحساب الکترونیکی اصلی است و امکان اصلاح یا ابطال و صدور صورتحساب الکترونیکی برگشت از فروش وجود دارد.

ظبق اطلاعیه سامانه مودیان، در شرایطی‌که برای صورتحساب الکترونیکی اصلی، صورتحساب برگشت از فروش صادر شود، شماره منحصر به فرد مالیاتی صورتحساب اصلی را باید در صورتحساب برگشت از فروش به عنوان شماره صورتحساب مرجع ثبت نماید. اگر‌ برای این صورتحساب (‌برگشت از فروش) صورتحساب برگشت از فروش جدیدی صادر شود، از شماره آن به عنوان شماره منحصر به فرد مالیاتی مرجع در صورتحساب الکترونیکی جدید استفاده خواهد شد. لازم به ذکر است که از هرشماره مالیاتی مرجع تنها یک بار استفاده می‌شود.

بله. در صورتی که خریدار مصرف کننده نهایی نبوده و عضو سامانه مودیان باشد، امکان تایید یا رد صورتحساب الکترونیکی پس از درج صورتحساب به صورت خودکار درکارپوشه خریدار، حداکثر تا30 روز وجود دارد. درصورت عدم واکنش خریدار تا موعد مقرر، صورتحساب الکترونیکی به صورت سیستمی تایید می‌گردد.

بله. با انتخاب یک یا چند صورتحساب الکترونیکی در کارپوشه، امکان تایید یا رد کلی و گروهی وجود دارد.

خیر، امکان اصلاح صورتحساب‌های الکترونیکی ابطالی وجود ندارد.

شناسه کالا/‌خدمت یک شماره 13 رقمی است که به کالا/‌خدمت تخصیص داده می‌شود. به ازای هر ردیف در صورتحساب الکترونیکی صادره توسط مودیان، درج شناسه کالا/‌خدمت مرتبط الزامی است.

کلیه تولیدکنندگان، واردکنندگان و ارائه دهندگان خدمت مکلف به دریافت شناسه مذکور از وزارت صنعت، معدن و تجارت می‌باشند.

کلیه شناسه‌های کالا/‌خدمت تخصیص داده شده از طریق نشانی stuffid.tax.gov.ir قابل دریافت است.

ورود از طریق نشانی ‌tp.tax.gov.ir یا نشانی my.tax.gov.ir;

وارد نمودن نام کاربری و رمز عبور و انجام عملیات احراز هویت.

مودی می‌بایست مراتب را تا پایان روز اداری بعد، از طریق کارپوشه خود در سامانه مودیان یا به هر طریق دیگری‌که سازمان امور مالیاتی کشور اعلام نماید، حسب مورد به سازمان مذکور یا شرکت‌های معتمد‌ ارائه‌کننده خدمات مالیاتی اعلام نموده و تا زمان امکان‌پذیر شدن صدور صورتحساب الکترونیکی، مطابق دستورالعمل موضوع ماده ‌‌‌12‌ قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان، نسبت به ثبت و ارسال صورتحساب‌های صادره به سازمان اقدام نماید.

بله‌، امکان اعطای شماره اقتصادی به اتباع غیرایرانی وجود دارد. هر خریدار از جمله اتباع غیرایرانی در صورت تمایل، باید شماره اقتصادی خود را به فروشنده جهت ثبت در صورتحساب اعلام نماید.

حداکثر سه برابر معافیت سالانه موضوع ماده 101 قانون مالیات‌های مستقیم.

در صورتحساب الکترونیکی نوع اول، مبالغ پیش‌پرداخت به عنوان مبلغ نقدی در صورتحساب الکترونیکی ثبت می‌شود.

مودی با توجه به انتخاب نوع صورتحساب الکترونیکی می‌تواند از:

روش تسویه (نقدی، نقدی-نسیه، نسیه) و نحوه پرداخت (وجه نقد، چک بانکی، ساتنا، پایا و سایر) استفاده کند.

صورتحساب الکترونیکی دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی که مطابق قواعد سازمان امور مالیاتی کشور صادر و به سامانه مودیان با موفقیت ارسال گردیده باشد، معتبر خواهد بود.

جزییات آن در سند “دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی” در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی ‌‌intamedia.ir‌ در بخش پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان‌، گزینه آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌ها قابل بهره‌برداری می‌باشد.

مودی از طریق مراجعه به سامانه مودیان در بخش کارپوشه، درخواست استرداد خود را ثبت می‌نماید.

4 ساعت از زمان دریافت توکن.

اخذ گواهی کلید عمومی توسط اشخاص حقوقی/حقیقی از مراکز میانی معتبر:

گواهی کلید عمومی مهر سازمانی برای اشخاص حقوقی;
گواهی کلید عمومی امضا دیجیتال برای اشخاص حقیقی.

استخراج کلید عمومی از گواهی کلید عمومی;

به عنوان مثال با فرض اینکه فایل گواهی کلید عمومی CERTIFICATE.cer و در مسیر /home/user/Documents باشد، با اجرای فرمان OpenSSL زیر، کلید عمومی در فایل PUBKEY.txt در مسیر /home/user/Documents/ ذخیره می‌شود:

openssl x509 -pubkey -in “/home/user/Documents/CERTIFICATE.cer” -noout > “/home/user/Documents/PUBKEY.txt”

بارگذاری فایل متنی حاوی کلید عمومی در کارپوشه مودی.

تولید کلید متقارن و IV توسط پایانه فروشگاهی;

رمزگذاری صورتحساب الکترونیکی با کلید متقارن و IV تولید شده;

رمزگذاری کلید متقارن مورد استفاده با کلید عمومی سازمان امور مالیاتی کشور.

نحوه استفاده از سامانه مودیان و ثبت نام سامانه فروشگاهی:
در قدم اول باید در سامانه نظام مالیاتی ثبت نام کنید و تشکیل پرونده مالیاتی دهید. برای تشکیل پرونده مالیاتی باید وارد سایت my.tax.gov.ir شوید. سپس باید برای اخذ گواهی امضای الکترونیک، وارد سایت gica.ir شوید و درخواست صدور گواهی امضای الکترونیکی را انتخاب کنید. در آخر یک کد رهگیری به شما داده می شود. در مرحله بعدی باید برای دریافت شناسته مالیاتی اقدام کنید. برای این امر وارد سایت my.tax.gov.irشده و به روی شناسه‌های یکتا حافظه مالیاتی کلیک کنید سپس در قسمت سمت راست می توانید فایل کلید عمومی را بارگزاری کنید شناسه یکتای حافظه مالیاتی را دریافت کنید. سپس با مراجعه به دفاتر پیشخوان و با ارائه مدارک آگهی تاسیس و آخرین شخص حقوقی، توکن مودیان را دریافت کنید. برای اطلاعات بیشتر با مشاورین حرفه ای صام در ارتباط باشید.

با فراخوانی متد GetServerInformation کلید عمومی و شناسه کلید عمومی سازمان در اختیار ارسال‌کننده صورتحساب الکترونیکی قرار می‌گیرد.

صورتحساب الکترونیکی پایانه های فروشگاهی قابل انتقال می باشند.

جهت مشاوره پایانه های فروشگاهی و سامانه مالیاتی مودیان فرم را تکمیل کنید

"*" indicates required fields

فرم زیر را تکمیل نمایید تا کارشناسان ما در کم‌ترین زمان با شما تماس بگیرند.
4.8/5 - (225 امتیاز)

3 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

question